Satsuma Utazási Blog

10 tipp külföldi szálláskereséshez - hotelek

Móni
2018.10.11 13:52
10 tipp külföldi szálláskereséshez - hotelek

Rengeteg szállást kerestünk már, szinte minden gyűjtőportálon .genius, premium, advanced felhasználók vagyunk. Sokan kérnek tőlünk tippeket, hogyan lehet jó szobát találni az interneten. Most 10 hotelkeresési tipp következik. 

1. Nézd ki az ügynök oldalán, aztán foglalj direktben

 

Az interneten a szálláshelyek 76%-át OTA-k (Online Travel Agent-ek) értékesítik. Ilyen pl. a booking.com az agoda vagy a hotels.com is. Ezeknek nagyon erős árlenyomó hatásuk van, agresszív és nagy költségvetésű kampányt nyomnak. Simán lehet, hogy a hotel saját weboldalát alig lehet megtalálni, annyi OTA ugrik fel előtte. Pedig a hotelek küzdenek a közvetlen foglalásért, és általában meg is hálálják: jobb szoba jut a közvetlen foglalónak, hiszen rajtuk nem buknak jutalékot, van az árban reggeli, stb (Az OTA-k ajánlataiban rengeteg a reggeli nélküli ár), így próbálnak a hotelek visszahozni valamit a jutalékbuktából.)

 

2. De nézd ki előbb az OTA oldalán, és olvass visszajelzéseket

 

Azért fontos, hogy előbb kinézzük mondjuk a booking.com-on, ami kétségtelenül az egyik legnagyobb, mert itt 1-1 szálláshelyre akár több ezer valós értékelés is érkezik. Szűrj helyből a legrosszabb értélésekre, akkor meglátod, mik a tipushibák. Engedd el, hogy mindig van 1-2 hülye, akinek semmi sem elég jó, ha 2315 pozitív értékelés van, és 3 negatív, az valószínűleg neked is bejön majd.

 

3.Nézd meg a google maps-en a hotel helyét, ha van streetview azzal is

 

Ma már vége annak, hogy a hotel csak a mesében volt közel a tengerhez, meg közben volt egy hatsávos autopálya és egy repülőtér....ha nincs streetview, műholdas nézet akkor is van, illetve szinte biztosan töltöttek fel róla fotót, amit szintén a térképen tudsz megnézni (jobbra lent a kis kettősnyil felhúzásával megjelenik a fényképsáv alul.) Ha a környék a streetviewn gázosnak tűnik, akkor az is...De erről az értékelések is be szoktak számolni. (A hotelek meg el szokták hallgatni.)

 

4.Legtöbbször jól jön a transzfer - vagy nem

 

Ha este, későn, sok cuccal, ismeretlen nyelvű országba érkezel, legtöbbször jól jön, ha a hotel ingyenes transzfert kinál a reptérről, és nem kell azon görcsölni, hogy átver-e a taxis, vagy egyáltalán odatalál-e. Egyes városokban annyira jó a tömegközlekedés a reptérről, hogy ez a felár (ami nyilvána  szobaárban van benne), nem éri meg, mert pl. a metró egész közel visz a hotelhez, sokkal gyorsabban, mint ahogy a busz/taxi araszolna a dugóban. Nem beszélve arról, hogy az ingyenes transzfer buszok általában 30-60 percenként indulnak, ha nincs szerencsénk, rengeteget kell várni rájuk.

 

5. Milyen közel is van a metrómegálló?

 

A legtöbb hotel bámulatosan nagyokat tud csúsztatni azzal, hogy milyen közel van a metrómegálló/tömegközlekedés. Az OTA-k oldalán mindenhol van térképes nézet, ami a google térképét használja, ahol a főbb megállók be vannak rajzolva. Figyelni kell a léptékre is, Shanghaiban a 2 utcasarok akár egy km is lehet, míg egy kicsi barokk belvárosban minden közel van. (Fontos még: ha egy hotel egy hatalmas város (pl. Peking, Moszkva, Berlin, London, San Francisco) szélén van, akkor a nap elején és végén akár egy órát is metrózhatunk, mire megjárjuk az utat.)

 

6. Milyen a reggeli - keresd a képet

 

Borzasztó széles skála van, nyilván egy nagyon drága hotelben nem szokott rossz lenni, de a leginkább keresett közepes-olcsó hotelekben a nagyon ratyitól a remekig nyúlhat a kínálat. Én azt gondolom, hogy ha a hotel nem tesz fel képet a reggelizőről, a beterített reggeli kínálatról, az nagyon gyanús. Azokban szokott egy bolti croissant és egy adag automata kávé lenni reggelire...:-) Európai nagyvárosok belvárosában nem kell feltétlenül a hotel reggelit elfogadni, általában remekül lehet indítani a napot a környék kávézóiban vagy az állomáson. Egy jó reggeli viszont feltölti az embert egész napra... ami fontos lehet egy sűrű nap elején.

 

7. Vigyél hosszabbítót

 

Egy lassan múló hotelbetegség, hogy az összes konnektort eldugják az ágy mögé, a tévé mögé, főképp a régebben épült épületekben. Ezzel persze nem lehet megakadályozni, hogy az utazó feltöltse a telefonját, bedugja a laptopját vagy a fényképező töltőjét... Az új, elsősorban üzleti utazókra berendezkedett hotelekben általában van már iróasztal 1-2-3 konnektorral, amit kényelmesen lehet használni. De ha ketten próbálunk az éjjeli lámpa ágymögötti konnektorán osztozkodni, az nagyon kényelmetlen lehet. Ezért praktikus egy hosszabbító, vagy legalább egy elosztó, amivel növelhetjük az esélyét, hogy fel tudjuk tölteni mindenki telefonját és fényképezőjét, ezzel elkerülve az egyik legnagyobb hotelbosszúságot. (Ügyelj az adapterre is! Világ konnektorai adatbázis.) Vészhelyzeti tipp: a legtöbb lapos tévén van valahol (hátul) egy USB port, ahova bedugva tölthetjük a telefonunkat. 

 

8. Hangos szoba elkerülése

 

A legtöbb negatív komment arra szokott utalni, hogy a szoba hangos. Egy nagyvárosi, főutvonalra néző, pláne régebbi szoba biztosan hangos. Viszont általában érdekes a kilátás. Ha csak egy éjszakára, pihenni megyünk valahova, akkor érdemesebb hátsó szobát kérni, ahonnan nem lesz jó kilátás, viszont jó eséllyel zajos sem lesz. Ráadásul a hotelek örömmel adják ezeket a szobákat. Figyeljünk még arra, hogy ne legyen nagyon közel a szoba a lifthez, és ne legyen az étterem fölött mert ezek is nagyon hangosak az éjjeli csendben. 

 

9. Hotelbe kocsival

 

Ha kocsival megyünk, mások a szempontok: ha csak átutazunk, és nem akarjuk megnézni a várost, érdemes a központtól távoli hotelt keresni, mert a reggeli dugóban az elindulás is egy szenvedés lehet, a parkolásról nem is beszélve. Minden esetben nyomozzuk ki, hogy van-e őrzött parkoló, kell-e az utcán fizetni, és van-e hely. Erre a streetview lehet a megoldás. A legtöbb hotel, ha előre szólunk, tud foglalni parkolóhelyet.  A belvárosban már Európában is kezd elterjedni a valet parking, ami Amerikában teljesen általános, de magyar szemmel kicsit sokkoló lehet: odaadni a kocsikulcsot egy vadidegennek, aki elviszi vele az autónkat akár több km-re egy parkolóba....Bármily fura, egyébként ez működik, ráadásul jól. Egyes belvárosi hotelekben nincs is más alternatíva. (Épp ezért kocsival jobb ezeket elkerülni, és valahol a város külső részén, de tömegközlekedéshez közel foglalni.) 

 

10. Érkezzünk időben

 

A legtöbb hotelben kevesebb a parkolóhely, mint a szoba, így az utolsók kimaradhatnak, amire a recepciós majd megvonja a vállát, nem tud senkit kidobni a parkolóból. Az utcán se sok hely szokott maradni a fizetési idő vége után, ráadásul reggel nagyon észnél kell lenni, hogy időben elindítsuk a parkolást. (Több európai nagyvárosban már 6-kor indul a fizetős időszak reggel.) Továbbá a szobákat is érkezési sorrendben adják ki, és teltház vagy esetleg túlkönyvelés, technikai malőr esetén nagyon kellemetlen helyzetbe kerülhetünk.  Ha előre tudjuk, hogy későn fogunk beesni, kerüljük el azokat a hoteleket, amiknél nehéz parkolni, általában nagyon népszerű, és régi épületben van (ezekben vannak olykor nagyon büntető szobák.)

 

Jön: Melyik hotelügynökség miben jó... (és miben nem)

 

Fotó: via